-
Menu
- Velkommen
- Om os Expand
- Den Sibiriske kat Expand
- Allergivenlig
- Vores katte Expand
-
Killinger
Expand
- Vores opdræt
- Killinger til nye hjem
- Køb af kæle/familie kat
- Killinge galleri
- Ventede killinger & planlagte kuld
- Farvegalleri Expand
- Afhentning af din killing hos os
- Køb af avls/udstillings kat
- Når killingen flytter ind
- Indekat eller udekat?
- Pelspleje
- Hvorfor stamtavle
- Tidlig neutralisation
- Killingers udvikling
- Kattens adfærd
- Voksne til nye hjem
- Kontakt
Tidlig neutralisation
Tidlig neutralisation
Hankatten neutraliseres ved kastration, hvor begge hankattens testikler fjernes. I testiklerne produceres sædcellerne samt hormonerne, som giver kønsdriften.
Hunkatten neutraliseres ved at operere æggestokkene og eventuelt livmoderen ud. Dette kaldes sterilisation. I nogle tilfælde fjernes både æggestokke, æggeleder og livmoder.
Ved at lade katten neutralisere giver man den en mere jævn hormonbalance, og giver den et mere sikkert liv på flere forskellige måder.
Hankatten;
Hankatte er oftest kønsmodne i en alder af 6-10 måneder, afhængig af race og årstid.
En moden hankat vil vise sin kønsdrift på flere måder, blandt andet ved kraftig mijauen og ved at urinmarkere sit territorium indenfor og udenfor hjemmet, med en meget kraftig urinlugt. Dernæst vil den ofte strejfe omkring i en søgen efter territorium og brunstige hunkatte, hvilket ofte medfører magtkampe med andre kønsmodne (fertile) hankatte. Slagsmål med andre katte kan resultere i kraftige bidsår og skader, som kan medføre infektion eller smitsomme sygdomme.
I forsøg på at holde en fertil hankat inde, kan den udvise aggressiv adfærd.
Ved kastration fjerner man kønsdriften og forplantningsevnen. Det er et operativt indgreb, som foretages af en dyrlæge under narkose. Ved et eller to små huller i pungen fjerner man testiklerne.
En hankat kan kastreres i alle aldre, når blot testiklerne er at finde i pungen. Hvis en hankat over 6-8 måneder stadig ikke har begge sine testikler placeret i pungen, må man betegne denne som kryptorchid. Dette betyder, at den ene testikel, eller måske endda begge, ligger placeret i lyskekanalen eller i værste fald oppe i bughulen.
Det er stadig muligt at kastrere sådan en kat, dog kræver det et større indgreb.
Efter en kastration skal katten helst holdes inde 3-4 dage for at undgå forurening af såret.
En kastreret hankat falder normalt mere til ro, og holder sig mere nær hjemmet, da den ikke længere føler sig drevet til at søge ud. Den vil nu ofte knytte sig mere til sin familie og blive mere kælen og omgængelig, og lever et mere sikkert liv med mindre risiko for trafikskader og slagsmål ved strejfen. Derfor siger man, at kastrerede hankatte ofte lever længere end ukastrerede katte.
Idet man kastrerer sin hankat, vil den i langt de fleste tilfælde også holde op med at strinte/urinmarkere, og urinen vil miste sin stærke lugt. Dog vil cirka 10 % aldrig stoppe med at strinte og få vil stadig opsøge nyt territorium.
Hunkatten;
Hunkatten er oftest kønsmoden og kommer i løbetid første gang, i en alder af 6-9 måneder, afhængig af race og årstid.
I foråret ses det at kønsmodenheden indtræder tidligere end den øvrige del af året. Løbetiden vil gentage sig i intervaller fra tidlig forår til efterår.
Der ses oftest ingen løbetider om vinteren, andet end hos katte som holdes inde, og ikke er påvirket af solen udenfor.
Løbetiden kan komme hver 3. uge og varer fra 2-12 dage.
Nogle hunkatte kan ændre adfærd under løbetiden, idet de har en anden hormonbalance, og nogen vil endda optræde aggressivt og/eller være urolige. Oftest vil de mijaue højlydt for at tilkalde hankattene. Løbetider kan være mere eller mindre tydelige fra kat til kat. Hos nogle vil man måske næsten ikke bemærke løbetiden, hvorimod man hos andre vil se, hvordan katten ruller sig på gulvet, bukker ned i knæ med bagparten opad og lægger halen til side.
Nogle hunkatte er meget fertile, og man kan i værste fald opleve, at de nærmest er i en konstant løbetid. Dette kan bevirke en livmoderbetændelse (pyometra), og en markant, konstant ændret adfærd.
Løbetid hos hunkatte kan undgås ved enten at få den neutraliseret/steriliseret eller give den P-piller. P-piller købes via dyrlægen, hvormed der også følger en ordination.
Normalt gives én pille ugentligt hele året, men i nogle tilfælde kan man give mindre, og i andre tilfælde skal man give mere.
Ikke alle katte kan tåle p-piller, og en del katte kan ændre psyke. Der kan forekomme bivirkninger såsom sygelige forandringer i livmoder, æggestokke og i mælkekirtlerne kan der dannes ondartede knuder (mammatumores).
Drægtige katte må ikke få P-piller, da disse kan give misdannede fostre og en kompliceret fødsel.
Sterilisation hos hunkatte giver kun få ulemper, men generelt for han- og hunkatte kan nævnes, at nogle katte nedsætter stofskiftet og energiforbruget og dermed kan have tendens til overvægt. Derfor må man være opmærksom på kattens vægt og redigere i foderet, og om nødvendigt fodre katten med et light foder. Med disse forholdsregler kan man undgå, at den neutraliserede kat bliver overvægtig.
Der er lavet mange specialfodre til neutraliserede katte.
I forbindelse med neutralisationen og narkosen, bør katten også blive øretatoveret eller chipmærket, få lavet et sundhedstjek og blive vaccineret.
Tidlig neutralisation;
Killinger som bliver solgt til kæl, og ikke til opdræt, vil blive solgt neutraliseret.
Vi har valgt at neutralisere ALLE de killinger, der skal ud i et nyt hjem, som en kælekatte. - At neutralisere vil sige at forhindre forplantning.
Neutralisering fjerner de fleste sundhedsrisici, der kan påvirke kønssystemet og reducere risikoen for smitsomme sygdomme, så som FIV, FeLV & FIP, og ulykker.
Dette er grunden til, at neutraliseret han- og hunkatte, kan fordoble deres forventede levealder. Men i takt med en længere levetid, er de naturligvis mere sårbare over for påvirkningen ved ældning. Derfor bør deres ernæringsprogram tilpasses i overensstemmelse med alder, for at de kan nyde en sund alderdom.
I dag er heldigvis mere en 75 % af de katte som kommer til dyrlæge neutraliseret.
Det er vores fornemmelse, at man får gladere, mere omgængelige og legesyge katte, hvis man neutralisere dem før de bliver kønsmodne.
Derud over er det bevist, at fertile (kønsmodne) katte, er mere aggressive end neutraliserede. Idet fertile katte tilsyneladende er mere aggressive, er det svært at have mere end én af gangen.
Endvidere undgår man en kat som marker i hjemmet ved at urinere og kradse i møbler m.m. - 10 % af katte som er begyndt at urinmarkere, stopper ikke efter en neutralisation.
Fertile katte viser også en større tendens til at strejfe og komme i slagsmål med andre katte. - Derved øges risikoen for smitsomme sygdomme og for, at katten bliver ramt af en bil m.m. under sin strejfen.
Mange opdrættere er begyndt at neutralisere deres killinger, allerede inden de flytter ud i nye hjem ved 12 ugers alderen. Tendensen med at neutralisere killinger i en ung alder, startede for mange år tilbage i USA og breder sig nu til andre lande.
Forskere i USA har studeret virkningen af tidlig neutralisation af både hund og kat (i 2-3 måneders alderen), idet USA er præget af over popularition af herreløse dyr.
Med tidlig neutralisering skulle man kunne mindske problemet.
Der har tidligere været tradition for, at man ventede med at neutralisere sine katte, indtil de var ca. 6 måneder gammel, men der har ikke været nogen videnskab eller undersøgelser bag. Dog har der været mange skrøner forbundet med tidlig neutralisation, som den dag i dag kan modsiges;
Noget af det som forskere har fundet ud af, er at en neutralisation ikke har nogen negativ indflydelse på kattens vækst, og ikke er andet end en gammel skrøne. Tværtimod er tidlig neutraliseret katte gennemsnitlig lidt større, fordi knoglernes vækstplader hos de tidlig neutraliseret forbliver åbne, eller fortsætter med at vokse lidt længere end hos intakte dyr. Kattens størrelse hænger dog også sammen med genetik, miljø og foder.
Man mente tidligere at hankatte skulle have lov til at blive kønsmodne før kastration, for at undgå at påvirke udviklingen og dermed størrelsen af hankattens urinveje, som så ville tilstoppe med blæregrus. – Hvilket for øvrigt er en livsfarlig tilstand for katten!
Men igen har undersøgelser vist, at tidlig neutralisering ikke har noget at sige, da den tidlig neutraliserede hankat ikke er mindre udviklet.
Før hen blev der også sat spørgsmålstegn ved sikkerheden for meget unge patienter i forbindelse med operation og bedøvelse, delvis begrundet manglende erfaring på området. De unge dyr lider ingen overlast, tværtimod. De kommer sig hurtigere over indgrebet, forbrænder hurtigere narkosen og er på benene igen efter få timer, sårene heler hurtigere, og der er tilsyneladende ingen komplikationer. Derud over glemmer killinger også hurtigere oplevelsen hos dyrlægen, hvorimod en voksen kat bliver langt mere stresset under og efter besøget hos dyrlægen.
Dog skal man være opmærksom på at killingerne ikke skal faste længe som voksne dyr, fordi deres fedtdepoter og sukkerdepoter er mindre. Endvidere at de hurtigere kolde og skal derfor holdes varme under og efter operationen. De unge patienter er hurtigt vågne efter narkosen, og skal også hurtigt have foder igen, allerede efter 2-3 timer.
Fordelene ved tidlig neutralisering er store, fordi der forebygges mange ting, så som livmoderbetændelse, mælkekirtelkræft, blærehalskirtelbetændelse/kræft, uønsket adfærd, overpopulation af herreløse katte, indbildt eller uønsket drægtighed, testikelkræft, hormonbetinget hudlidelser etc.
Ved at benytte sig af svangerskabsforebyggelse hos hunkatten, i form af p-piller eller anden hormon behandling, kan der fremkaldes livmoderinfektioner, cystedannelser, svulst dannelse i brystkirtlerne og sukkersyge. Endvidere kan p-piller forøge kattens appetit, så den får tendens til fedme.
Desuden er p-piller til katte ikke 100 % sikre, og katten kan en dag komme hjem med døde eller vanskabte killinger.
At en hunkat har et behov for at få et kuld killinger inden den bliver steriliseret, er en meget udbredt misforståelse og har ingen biologisk begrundelse; at have fået killinger, har ingen positiv indflydelse på hunkattens sundhed!
Der er 7 gange så risiko for mammatumorere (ondartet bryst kræft) hos intakte katte på grund af hormoner. Neutraliseret katte har en risiko lig med nul!
Én ting man dog ikke kommer udenom er, at neutraliserede dyr har større tendens til fedme, fordi neutralisation kan nedsætte forbrændingen. Dette kan dog forebygges via korrekt fodring. Men der ses tilsyneladende større tendens til fedme ved sen neutralisation. Det vil sige at det er bedst at neutralisere mellem 7 uger og 6 måneder, idet man fjerner hormonerne og dermed vil der blive færre forandringer i kroppen.
Alt i alt føler vi, at der er rigtig mange fordele ved, at neutralisere katten allerede kom killing. Køber behøver ikke at bekymre sig om det senere hen.
Katten kommer aldrig til at rende rundt og blive parret i kvarteret, og dermed lave uønskede killinger.
Katten ender aldrig, senere hen, som en fødemaskine på en "kattefabrik", som producere og sælger killinger uden stamtavle.
Også for at holde populariteten af uønsket og herreløse katte nede, ønsker vi at neutralisere vores katte.
For detaljeret beskrivelse af Tidlig Neutralisation, læs disse artikler:
Artikel1
Artikel2
Artikel3.
Se også disse link:
www.katteinfo.com/neut_tidlig.htm
http://www.winnfelinehealth.org/reports/early-neuter.html
http://catvet.homestead.com/earlyalter.html
Tekst af veterinærsygeplejerske Laila Meldgaard
- Hits: 360671
DK Meldgaards, Laila & Mads Meldgaard Petersen
8930 Randers NØ
Denmark