Katteri DK Meldgaards Sibiriske katte

Allergivenlig

En allergivenlig race

Det har vist sig gennem flere år, at den Sibiriske kat kan være allergivenlig, for familier med katteallergi. Flere opdrættere verden over har mere eller mindre erfaring med dette faktum, og det ses omtalt på mange hjemmesider. Der er også skrevet en del artikler om emnet i mange lande.

Ifølge vores erfaring siden 2004, så kan 40-50% af katte allergikere tåle de Sibiriske katte. Det har vist sig at sandsynligheden er størst, hvis allergikeren ikke også reagerer på hest/kanin/æg/svinekød.

Ordet allergi er en samlet betegnelse for de allergiske reaktioner som kan udløses i øjne, næse, luftveje, hud og tarm, fordi kroppens immunforsvar reagere.

Flere ting ved dyr kan udløse allergi hos mennesker, så som pels, skæl, slim og sekret. Når man er allergiker over for kat, er det typisk kattens spyt som man ikke kan tåle, da dette er meget allergent. Når katten slikker sin pels, vil der sætte sig spyt deri. Dette tørre ind og flyver herefter rundt i luften, og bliver indåndet af mennesker. I kattespyt findes et protein ved navn Fel d 1, og det er dette stof mange reagerer på. Men det siges at den Sibiriske kat mangler dette protein i sit spyt, og derfor kan tåles af mange allergikere. Det anbefales ikke at hyper allergikere anskaffer sig en Sibirisk kat, da chancen for at udvikle allergi over for racen med tiden er meget sandsynligt.

Men det må dog understreges på det kraftigste, at allergi er yderst individuelt, derfor må hver person teste sig på racen, for at vide sig sikker! Allergikere kan endda reagere forskelligt på den samme kat. Der findes altså ingen garantier!

Derfor er det meget vigtigt at man ikke går ud og køber en Sibirisk kat, blot ud fra et udsagn, uden at man har testet sig først. Men dog vil langt de fleste opdrættere heller aldrig sælge en killing i en sådan situation.

Når man er på besøg hos et testhjem eller en opdrætter, bør man blive i hjemmet, indtil man er sikker på sin reaktion, eller aftale et efterfølgende besøg.

Det kan være en god idé at sende noget pels fra Sibiriske katte, som er blevet børstet, forud for besøget, så man måske har en ide om sin reaktion.

De fleste allergikere kender sin egen allergi, og ved selv hvor lang tid der plejer at gå, og hvor meget der skal til, før en eventuel reaktion udspiller sig.

Størstedelen af katte allergikere, reagere med det samme de kommer i et hjem hvor der er kat, eller efter ca. 20 minutter. Derfor vil man hurtigt kunne få en idé om, om man kan tåle den Sibiriske kat, ved besøg hos en opdrætter af racen.
For mange allergikere er det nok med blot et besøg, for at kende sin reaktion over for racen.

Det er vigtigt at der ikke er andre katte end Sibiriske katte i testhjemmet, da der eller ville kunne opstå en krydsreaktion, og man vil i så fald ikke kunne vide sig sikker på noget.

Man bør ikke teste sig i pollen sæsonen, hvis man har tendens til pollenallergi, idet det heller ikke her vil give et reelt indtryk af, hvad det er man reagerer på.
Allergikere som normalvis ikke bruger allergimedicin, bør ikke tage medicin forud for et besøg. Hvis man normalt bruger allergimedicin dagligt, bør man ikke tage mere end normalvis.

Det er også vigtigt, at man ikke har været i kontakt med andre ting, som ville kunne udløse allergi, forinden man besøger Sibiriske katte. Man vil heller ikke her kunne vide, hvad man egentlig reagerer på.
Man skal også være opmærksom på om der er andre ting end kattene i hjemmet, som man eventuelt kunne reagere på, så som blomster eller stege os efter madlavning.

Nogen allergikere får en forsinket reaktion, det vil sige timer eller dage efter mødet med en Sibirisk kat. I sådanne tilfælde må man besøge racen igen, for at se om den samme reaktion kommer igen inden for samme tidsinterval, eller om der kan være tale om en reaktion på noget helt andet.

Når det handler om allergi og børn, må man være særlig opmærksom, da man ikke må forvente at et barn fortæller om sin eventuelle allergiske reaktion. Børn har ofte et brændende ønske om kæledyr, og vil derfor skjule sin allergi.

Hvis man som allergiker reagere på den Sibiriske race, ser vi ofte at den allergiske reaktion er mindre, eller langsommere om at komme, end hvis personen havde mødt en kat af en anden race. Derfor skal man som allergiker, også være opmærksom på de små symptomer, da de vil betyde at man på lang sigt, ikke ville kunne tåle racen. Man skal også være opmærksom på, om der opstår en allergisk reaktion i op til flere timer efter, at have testet sig på pelsen eller på racen ved besøg.

Man skal være opmærksom på at allergi også kan udvikle sig over tid, hvis man generelt har allergi over for dyr, men tilsyneladende godt kan tåle en Sibirisk kat som udgangspunkt.

Vi vil aldrig overveje at sælge en killing til multiallergikere, da sandsynligheden for at der vil udvikles allergi over for katten er for stor!

Idet der er en chance for, at man som allergiker kan tåle den sibiriske kat, er der jo noget som er anderledes fra andre katte racer. - Derfor kan man ikke udelukke, at der også ville kunne opstå modsatte situation. Hvor en ellers ikke katte-allergiker, pludselig viser allergisk reaktion over for racen Sibirisk.

Allergitest på den Sibiriske kat i praksis:
Vi tager imod individuelle allergikere til testbesøg på vores Sibiriske katte i vores katteri, hvis det er med henblik på at købe en killing eller en voksen kat i vores katteri. 

OBS! Vi tager ikke imod besøg, før der er testet på tilsendt pels, som er børstet af vores hunkatte (vores avlshankatte lugter fælt af urin, hvilket vil være klamt at teste på)!

OBS! Vi sælger ikke en killing til allergikere, som udelukkende har testet sig på pels - det kræver et besøg!

En del personer kan danne sig et let indtryk af, om de reagerer allergisk på racen eller ej, ved at teste sig på pels som vi har børstet af kattene. Når man modtager pels fra os, bør man gnide det på huden, snuse til det, røre ved pelsen og gnide sig i øjnene - gentagne gange, for at teste sig.

Men selvom man får tilsendt pels, og ikke får nogen allergisk reaktion, skal man besøge os, før vi lader en allergiker reservere en killing! At teste sig på noget pels uden allergisk reaktion, kan ikke garantere at man også ville kunne tåle katten. Derfor er det at få tilsendt noget pels udelukkende første skridt på vejen til, om man skal komme på besøg i vores katteri eller ej, og kan spare både os og testpersonen for en del tid. Vi tager aldrig imod besøg fra allergikere, uden først at have tilsendt noget pels; vi har utrolig mange henvendelser fra allergikere hver uge, og må prioritere vores privatliv, derfor er der ingen grund til at sætte tid af til de, som kan udelukke racen pga. allergisk reaktion ved at teste sig hjemme på tilsendt pels. Det skal også nævnes, at det selvfølgelig aldrig kan komme på tale, at vi udlåner et af vores kæledyr til et fremmede hjem, for at folk kan teste sin allergi på dem! 

Som allergiker skal man vide, at vi har store hunde i hjemmet, af racen Labrador Retrievere samt tre små Chihuahuaer. Så hvis man også er allergisk overfor hunde, så bør man oplyse os om det på forhånd, da vi så kan gå ud i udestuen/kattestuen, hvor hundene aldrig befinder sig, og teste for allergi mod den Sibiriske race. Ligeledes skal vi oplyses om hundeallergi i forhold til pelsprøven vi skal sende, idet vi så ikke børster på de katte, som sover i hundekurven. 

Dog skal det også lige siges, at hvis folk ikke har tænkt sig, at købe deres killing/kat hos os, i tilfælde af at de kan tåle racen, så vil vi på det kraftigste bede folk om at fra start ulejlige den opdrætter, som de har tænkt sig at købe killing/kat hos.

Test på tilsendt pels: Ved indbetaling af 150 kr. sender vi en pose med afbørstet kattepels ud til testning samt en lille testguide.
Pelsen sendes når vi modtager betaling. Vi sender pelsen som almindelig brev med Post Nord, men man skal være opmærksom på, at pelsen ofte er omkring 10 dage undervejs med Post Nord! Vi aflevere pelsen i nærmeste postkasse senest ét døgn efter bestilling og betaling af pelsen. 

Pelsen kan bestilles via mail, messenger via vores katteri profil eller SMS til nr. 20655058.

Test i vores katteri: Ved indbetaling af 350 kr. modtager vi allergikere efter aftale i vores hjem/katteri (kun efter at have testet sig på tilsendt pels), til allergitestning på vores katte i en time. Beløbet bedes indbetales forud for besøget, altså ved indgåelse af aftale om dagen og tiden for besøget!
Hvis allergikeren mener der er behov for et yderliger etestbesøg, for at vide sig sikker (det er dog yderst sjældent nødvendigt!), så afregnes der 150 kr. for dette besøg. Beløbet for allergibesøg modregnes ikke en killings salgspris efterfølgende. 

Ved udeblivelse fra det aftalte besøg, må der betales et nyt gebyr ved aftale af nyt besøg. Hvis man er nødsaget til at melde afbud til besøget, skal det senest gøres 24 timer før besøget via telefon, ellers er gebyret tabt.

OBS! Vi køber ikke en killing retur, hvis allergikeren ikke kan tåle den. Det er op til allergikeren at sørge for at teste sig grundtigt på racen inden køb og efterfølgende sørge for at have en plan B (familie eller andet, som ønsker at overtage katten), hvis der er tvivl om hvor vidt racen tåles. 
Efter meget kort tid (ca. 14 dage), kan killingen ikke længere huske vores hjem og vil derfor have svært ved at falde til blandt alle vores andre katte igen. Derfor vil det være urimeligt for en killing, at skulle tilbagekøbes af os, for så efterfølgende at skulle ud i endnu et nyt hjem. 

Test for Fel d 1 niveauet hos katten:
En allergivenlig kat, er en kat, som er mindre tilbøjelig til at fremkalde en allergisk reaktion ved mennesker. Undersøgelser har vist at alle katte producerer proteinet Fel d 1 i spyttet, men nogle katte producerer mindre end andre. Den Sibiriske katterace er en af de racer, som har vist sig at have det laveste niveau af Fel d 1.
Laboratoriet i USA som hedder "The University of California Davis" og "Siberian Research Inc." er begyndt at måle niveauet af Fel d 1 i spyt hos killinger fra 9-12 ugers alderen.
Vi har aldrig brugt denne test i virkeligheden.

Man laver en opsamling af killingens spyt. Tre-dels testen er præcis i 90 % af voksne katte som testes og 80 % af killinger.
Testen koster $250 per killing/kat + forsendelse og skal tillægges kattens salgspris. Testen skal betales forud.

Læs meget mere om Fel d 1 hos de Sibiriske katte, reducering af allergisk reaktion og om testningen her: http://www.kittentesting.com/

 

Alternativ allergi behandling:
Allergikompagniet kan være en løsning for nogen: http://www.allergikompagniet.dk/

Her er Annette Heick til behandling: http://sputnik.tv2.dk/play/praxis-5454/?ss

Artikler om den Sibiriske kat og allergi:
Nedenunder kan der læses nogle artikler, som alle fortæller om den Sibiriske kat i forhold til allergi. Nogen er skrevet på dansk og andre på engelsk:

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 3

På dette link til Animal Planet kan der ses en lille video om de Sibiriske katte, hvor der også fortælles kort om at racen er allergivenlig: http://animal.discovery.com/videos/cats-101-siberian.html

 
TEKST AF LAILA MELDGAARD, KATTERI DK MELDGAARDS - COPYRIGHT