Katteri DK Meldgaards Sibiriske katte

Når killingen flytter ind

                                      Klar til killingen flytter ind
                         (Læs også gerne siden "Gode råd") 

Nyt familiemedlem:
De Sibiriske katte er generelt meget sociale, men hver killing er et unikt individ med egen personlighed. Derfor er det vigtigt, at finde det rette hjem til den rette killing, hvilket kan være både en stor opgave og et stort ansvar.
Vi vil her i det følgende give lidt gode råd med på vejen, til når i anskaffer jer et nyt familiemedlem.

Når en killing eller en voksen kat hentes hjem, vil den måske være utryg, da den er blevet adskilt fra sin mor, søskende, vante omgivelser og tidligere ejer/opdrætter. Her i den første tid er det vigtigt, at give katten mange positive oplevelser, og at man er lidt mere forsigtig og opmærksom. 
I den første periode knyttes båndene mellem jer, og det er vigtigt at give katten en masse kærlighed. Man skal også huske, at prægningsperioden for en killing normalvis ikke er ovre endnu, på det tidspunkt hvor man modtager den. Så alt hvad man udsætter killingen for, spiller en rolle på godt og ondt!
Det er en god ide, hvis man præsenterer et enkelt rum ad gangen, for den lille ny killing. Det er mindre stressende og den kan nå at danne sig indtryk, og vænne sig til tingene. Gør det over nogle dage, afhængig af hvor stresset killingen er.

Hvis man har andre katte, bør man lukke dem i hvert sit rum til at starte på. Derefter sætter man dem i det modsatte rum (lad dem bytte rum), så de bliver bevidste om hinanden, før de mødes. Dagen efter, eller måske efter nogle timer, afhængig af kattenes reaktion, kan man sætte den nye kat ind i et rum i en transportkasse, hvorefter man lader den anden kat nærme sig kassen. Skulle der opstå stridigheder, kan de ikke skade hinanden. 
Går det tilsyneladende fint, kan man langsomt åbne for transportkassen og lade katten komme ud, så de rigtig kan mødes. Husk at være klar til at rykke ind!
Husk at katte oprindelig ikke er flokdyr, derfor kræver de tid til at vænne sig til hinanden, hvis man har flere i samme hjem. Oftest tager det tid, men ender som regel med at kattene bliver glade for hinanden og får stor glæde af hinandens selskab.

 

En eller to killinger:
Måske overvejer I i hjemmet, om i skal have en eller to killinger? For de hvor det kan lade sig gøre at have to, anbefaler vi det altid uden tøven! Lykken er at være to; som killinger vil de lege og tumle ubeskrivelig meget med hinanden, og give hinanden noget nærhed og omsorg, som vi mennesker slet ikke kan yde, hvor meget vi end ønsker det og anstrenger os. Killinger er meget aktive, og de skal nusses og pusses og leges med rigtig meget. 
Når killinger (kuld søskende eller to killinger som er næsten lige gamle), er opvokset sammen vil de knytte bånd, som varer hele livet igennem og de vil være uadskillige! Gennem livet vil de have uvurderlig glæde af hinanden, og når man oplever dem sammen, vil man aldrig fortryde at man valgte to frem for en.
Når vi har flere kuld på samme tid, opvokser de altid sammen og knytter dermed de samme tætte søskendebånd, som hvis de var født af samme mor. 

Naturligvis kan det også lade sig gøre at starte med bare en killing, og senere få en mere, men det bedste er uden tvivl at få dem på samme tid eller med få ugers mellemrum. Ellers kræver det noget tilvænning for kattene, at lære at leve med hinanden.  

 

 

Den første tid med killingen:
Når killingen forlader vores katteri, bliver den rykket op med rødderne og skal pludselig undvære sin mor, søskende, os og alt det den kender omkring sig.

Det kan være ret hårdt for killingen den første periode, men heldigvis er killinger utrolig tilpasningsdygtige og efter bare få uger, har de glemt alt hvad de kom fra hos os.

Derfor er det en god ide, hvis man har et værelse klar til når killingen flytter ind. Gerne et værelse, hvor der ikke er for mange gemmesteder - vi plejer at anbefale badeværelset.

Her bør killingen bo den første uges tid, indtil den er tryg ved sit nye hjems lyde, dufte og mennesker. Det er lettere for killingen at overskue ét rum ad gange, og på den måde knytter den sig hurtigere til sin nye familie. Skal den derimod forholde sig til et helt hjem, så vil den blive stresset og angst, og vil nok søge tryghed under møblerne, hvor man ikke så let kan komme i kontakt med den. 

Det betyder selvfølgelig at man kommer til at have nogle lange badeværelses besøg, for at være sammen med killingen ;) Når killingen virker tryg og glad kommer sin nye familie i møde og vil kæle, så er den klar til at få åbnet døren, og tilladt adgang til yderligere et rum eller to. Det er vigtigt, at den kan søge tilflugt til det kendte værelse, hvis det bliver for meget med de andre rum.
Hvis man har en kat i forvejen, så er det en god ide, at den ikke lige er der de første par gange, hvor den lille ny, skal ud og se på omgivelserne. Til gengæld skal ældste kat også have ro til at finde ud af, at der er en tilflytter. Sæt derfor gerne den ældste kat på det værelse, hvor killingen har opholdt sig, så den kan få lov at snuse. Undgå helst at de to katte har for meget kontakt endnu, hvis den lille søger tilflugt i det kendte værelse.

Når killingen begynder at komme mere og mere ud af værelset, så lad den ikke sidde og gemme sig nogen steder. Tag i stedet et tæppe og lad den putte sig i det i din favn. Den skal lære at søge trygheden ved sin nye familie i stedet for under møblerne.

Det er selvfølgelig ikke alle killinger, der har brug for at blive tilvænnet sig nye hjem på den måde - nogle killinger vader ind i folks liv med træsko på, men det må man ikke forvente er normalt.

Katte udvikler sig socialt og kan lære igennem hele livet. Så hvis du ønsker, at din kat skal bæres meget på armen, sidde på skulderen som en papegøje, sidde i din cykelkurv imens du er på tur, opholde sig i din vasketøjskurv imens du går i kælderen for at vaske eller andet sjovt, så skal du bare gøre det dagligt igen og igen. Så bliver det til sidst indlært som en vane.

Sådan får killingen den bedste flytning og man får den bedste kontakt til den og på kortest tid.

 

Brug af kattebakker og kattegrus:
Når man anskaffer sig en lille ny killing er det vigtigt at have mange kattebakker/toiletbakker, og at de sættes i de centrale rum. Hvis en lille stresset killing skal af med noget, og ikke kan finde en bakke lige nu og her, så bliver det altså dér hvor den står. 
Derfor er det igen meget vigtigt, at præsentere ét rum ad gangen for killingen. 
Selvom der måske står en del kattebakker, er det stadig også vigtigt at vise killingen bakken, ved forsigtigt at sætte den derpå.

Vi anbefaler brug af lukkede kattebakker. Der er i dag lavet en del varianter med lugtfilter og kattelem, hvilket effektivt holder lugten væk fra dagligdagen. Nogle gange kan det være en idé at sætte en lille åben bakke (evt. i form af en vaskebalje), lige foran den lukkede. Det kan virke tiltalende for katten i et nyt hjem. Alternativt kan man også tage kattelemmen/lågen af den lukkede kattebakke, indtil katten er helt vant til sit nye toilet. 

Vi bruger kattegrus som købes på www.zooplus.dk

Det er 4 kriterier som vores kattegrus skal opfylde i vores katteri:
1. Det skal være klumpende;
d.v.s. det inkapsler kattenes efterladenskaber.
2. Det skal være med grove korn;
ellers vil Sibiriske med tufser (hår mellem trædepuderne) slæbe gruset rundt i hele hjemmet.
3. Det skal være med duft;
med mange kattebakker kan det være ganske ulideligt, hvis ikke kattegruset dufter. 
4. Antibakterielt;
Næsten vigtigst af alt skal gruset have en antibakteriel effekt, da der ellers opformeres bakterier i kattebakken, når man har flere katte. 

Husk at købe en skovl til brug i kattebakken, ved rengøring af den. Kattebakken rengøres med fordel i klorin, når gruset udskiftes helt hver eller hver anden måned. 

Generelt skal man have flere kattebakker, end man har katte. Det er en tommelfinger regel at man altid har en kattebakke mere end antal katte, for at undgå stridigheder som kan føre til urenlighed. Det anbefales at man tømmer kattebakkerne 1-2 gange om dagen! Kattens mad og vand må ikke stå ved siden af kattebakken. Katte er renlige dyr og vil således vælge en af tingene fra, og det bliver med sandsynlighed kattebakken der fravælges, således at katten bliver urenlig.

Fodring:
Ved valg af madskåle, skal man vælge nogle som er rigelig store. En kat er meget følsom og bryder sig ikke om, at skulle stikke hovedet ned i en lille madskål, hvor knurhårene berører kanten af skålen.

Katte er sådan indrette fra naturen side af, at de gerne går og små-spiser over hele døgnet, og det er deres fordøjelse og forbrænding også indrettet til. Det er helt naturligt for en kat at gå og tage små mundfulde. Altså er det ikke optimalt kun at fodre sin kat morgen og aften, og slet ikke kun én gang om dagen.
Hvis katten har fri adgang til maden, kan det blive til 15-20 måltider ind i mellem aktiviteterne, og derfor anbefaler vi at kattens mad står fremme i en stor skål døgnet rundt, således at den bare opfyldes efter behov. Langt de fleste katte kan efter en kort periode, selv regulere deres fodermængde, uden at blive overvægtige. Problemet med at katten grovæder, opstår oftest, hvis madskålen er for lille og katten for fornemmelsen af, at den kan tømme skålen.

Dog bør katten ikke have dåsemad/vådfoder stående frit fremme - for det første kan det ikke holde sig og for det andet, bør katten ikke have dåsemad/vådfoder hver dag, da det ikke har nogen positiv effekt på tænderne. Katten bruger ikke sine tænder, for at tykke det bløde mad, hvilket resulterer i at tænderne oftest bliver dårlige og må trækkes ud!
Dåsemad/vårfoder indeholder desuden store mængder vand og dækker ikke kattens ernæringsbehov. Man kan give sin kat dåsemad/vådfoder ind i mellem til forkælelse, men det bør ikke være dagligt, da katten ofte vil vente på at få det, og dermed undlade at spise sin tørkost. 

Hvis man vælger en for lille vandskål, vil man i nogle tilfælde se katten forsøge at drikke af vandhanen, wc'et, badekarret etc. 
Husk at vandskålen ligeledes ikke må stå ved siden af kattebakken, og heller ikke ved siden af maden, hvis det skal være helt optimalt i forhold til kattens natur og renlighed. 
Nogle katte er endda så følsomme, hvad deres madskåle angår, at de ikke vil drikke/spise af skåle lavet af keramik, og nogle ikke af stål. Det kan være nødvendigt at prøve sig frem. 
 


Vores killinger fodres
med:
Vores killinger og voksne katte fodres med Maine Coon foderet fra Royal Canin.  

Når vores killinger er kommet godt i gang med at spise selv, bliver de fodret med tørkost, "Royal Canin Growth" (svarer til "Royal Canin kitten", som købes hos dyrehandleren) blandet med "Royal Canin Maine Coon kitten" (kan købes hos både dyrlægen og dyrehandleren).
Af vådfoder/dåsemad får de "Royal Canin Kitten Instinctive" .

Når killingerne flytter hjemmefra får de 0,4 kg. "Royal Canin Growth" og 0,4 "Royal Canin Maine Coon kitten", med ud i deres nye hjem. Så det er muligt for den nye familie, at blande maden i starten, hvis man ønsker at skifte til en anden type, således undgår man dårlig mave hos den lille killing. 

Vores killinger drikker kaffefløde (OBS de tåler ikke mælk, almindelig fløde eller andre mælkeprodukter, da der er laktose i som de ikke kan fordøje, hvilket giver dem diarre!!!!) 
I kaffefløde er der ikke laktose i og killingerne nyder det. Det giver en lækker pels, men dog også sul på kroppen, så det bør gives i små mængder, hvis det er noget man ønsker at fortsætte med i det nye hjem.

Foder serien fra Royal Canin, som man køber hos dyrlægen er stort set det samme, som det man kan købe i dyrehandleren, det hedder bare ikke helt det samme. Men i det Laila arbejder ved en dyrlæge, så køber vi foderet der.

Det er slet ikke ualmindeligt at en ny ankommen killing/kat slet ikke spiser, drikker eller går på toiletbakken de første døgn. Oftest er katten stresset ved flytning, og her må man blot have tålmodighed. Katten skal nok komme ud af sit skjul og søge selskab, den skal bare have tid.


 

Vaccination & ormekur:
Her hos os får killingerne 2 ormekure med Milbemax. De gives i alderen 8 og 11 uger. Således skulle killingerne være dækket helt ind, idet de også kommer fra et isoleret miljø, hvor de holdes som indekatte. Det vil sige at man kun behøver give sin kat ormekur, hvis den kommer udenfor og fanger mus og man ser orm i afføringen eller ved opkast.

Killingerne bliver vaccineret når de er cirka 8 uger og igen når de er 12 uger. 

Efter killingevaccinationerne er de dækket ind i et år, hvorefter man revaccinerer. Vaccinationsprogrammet vil lyde på, at man revaccinerer hvert år og samtidig får lavet et sundhedstjek! Dette anbefales på det kraftigste! 

OBS! Hvis killingen skal have mulighed for at komme ud på egen hånd i det nye hjem, anbefaler vi at den endvidere revaccineres, når den er 16 uger gammel for at skabe optimal immunitet! En kat som færdes ude vil altid rende på andre katte (eller færdes hvor der har været andre katte før den), og der i blandt vil den møde katte som er uvaccineret og som dermed vil udgøre en risiko for dens helbred. 

Endvidere anbefaler vi revaccination ved 16 ugers alderen, hvis killingens nye hjem er hos en anden opdrætter eller hos en familie som har mere end én anden kat.

 

Sygeforsikring - når 9 liv er for lidt:
Det er efterhånden mere eller mindre et krav - eller i hvert tilfælde en kraftig anbefaling - at man har en sygeforsikring på sin kat, som er købt hos os, minimum dens første 2 leveår.
Om ikke andet, så er det i det mindste et ktav, at man har taget kraftig stilling til det!

Sygeforsikringen skal tegnes fra killingen er 6-8 uger gammel, så den er klar til at træde i kraft, den dag man henter killingen som 12 uger gammel!
Det kræver blot at man som killingekøber får oplyst sin kommende killings øretatoveringsnummer eller chipnummer, da det skal videregives til forsikringsselskabet. 

Som veterinærsygeplejerske er sundhed og trivsel min store kæphest i opdrættet, og vi har et yderst rent opdræt, men trods det så kan der ske mange uforudsete ting efter killingen er overdraget til den nye ejer.
Selvom vores killinger sælges med sundhedstjek fra dyrlægen og er fuldt vaccineret, så er der desværre ingen garantier her i livet og ingen ved hvad morgendagen bringer!

Selvom vi erstatter med en ny killing, hvis der er nogen form for sygdom, som vi kan drages ansvarlig for, så kan man som katteejer hurtig ende op med en stor dyrlægeregning der overstiger kattens købspris, trods katten måske ikke overlever.... Katte er komplekse dyr og kan med lethed bærer på latent virus. Eller den lille nysgerrige killing kan ske at spise noget i hjemmet, som enten forgifter den eller sætter sig fast i dens tarm. Derud over så kan de nysgerrige killinger meget let komme til skade i det nye hjem, idet alt nyt skal undersøges. 
Og dernæst skal man ikke glemme alle de katte, som kommer til skade i trafikken!
Der kan ske rigtig mange ting og derfor er man altid bedst stillet, hvis man har en sygeforsikring!

Vi har efterhånden oplevet mange ting som katteopdrættere og vores holdning er nu den, at hvis man har råd til at købe så fin en kat, så skal man også have råd til at passe på den!
For at give en ide om, hvad en sygeforsikring koster, så er her lidt fra forsikringsselskabet Agria med priser fra 2015 (der er en lille stigning hvert år):
Den årlige dækning kan enten være den lave med et beløb på max. 21.230 kr. eller den høje årlige dækning på 37.150 kr. 
Selvrisikoen kan være på 657 kr., 956 kr. eller 2.106 kr. afhængig af, hvor høj årlig dækning man ønsker. 
Vælger man f.eks. den lave årlige dækning på 21.230 kr. så er selvrisikoen på 657 kr. og den årlige præmie for kattens forsikring er således 1.534 kr. 

Selvrisikoen dækker alt, hvad katten måtte fejle (altså den kan være syg af flere omgange) inden for 125 dage.
OBS! de er meget strike med, at hvis der er gået bare én dag mere end de 125 dage, så skal selvrisikoen betales igen!

Vi anbefaler endvidere, at man får det tillæg i sin forsikring, som gør at man for 99 kr. ekstra i årlig præmie kan få dækket omkostningerne til medicin til katten. Alene én medicinsk behandling årlig vil løbe langt op over de 99 kr.  

Hos Dyrekassen Danmark koster en sygeforsikring ca. 1000 kr. i årlig præmie, med årlig dækning op til 27.000 kr. Her er selvrisikoen omkring 600 kr. og denne forsikring må siges at være den absolut BILLIGSTE!

Hvis man ønsker, så er der faktisk også mulighed for at man kan tegne en livsforsikring der dækker prisen på en killing af samme race, hvis din kat dør. 

Topdanmark tilbyder denne kattesygeforsikring der hedder TopVet. Se mere på www.topdanmark.dk/kat eller ring på telefon 70 13 79 13.

Forsikringsselskabet Dyrekassen Danmark tilbyder også kattesygeforsikring. Se mere på www.dyrekassen.dk eller ring på telefon 96 98 18 50.

Forsikringsselskabet Agria sidder på størstedelen af markedet inden for forsikringer til kæledyr. Se mere på www.agria.dk. eller ring på telefon 70 10 10 65.

 

Dårlig mave i forbindelse med flytning:
Det sker at killinger kan få lidt dårlig mave i forbindelse med flytningen til deres nye hjem pga. stress eller foderskift. 
Her anbefaler vi at man anvender "Zoo Lac propaste", som gives i munden til regulering af mave-tarm floraen. Det er en naturprodukt som kan købes i håndkøb på apoteket eller hos dyrlægen.
Kan evt. også købes her: http://www.apotekeren.dk/produkter/Oevrige-varer/til-dyr/Oevrige-produkter-til-dyr/ZooLac-Propasta.aspx
Læs om det her: http://www.dyrlaegevagten.dk/shopframe.cfm/cms/id=432/sprog=1/item=yes/
Utryghed i forbindelse med flytning:
"Feliway" kan anbefales at have klar i hjemmet, til når den nye killing eller voksne kat flytter ind, da det hjælper den med at falde til ro og føle sig tryg. 

Læs om Feliway her: http://www.feliway.com/us


 

 

Ved uro og utryghed:
I forbindelse med f.eks. flytning til nyt hjem, nytårsfyrværkeri, efter skræmmende oplevelser, feriepasning, transport, anskaffelse af en kat mere til familien eller andet, kan man opleve at katten bliver utryg og stresset. Her anbefaler vi at man anvender "Zylkéne" kapsler til katten, som gør det lettere for katten at klare uvante situationer eller stressende perioder. Zylkène er et fodertilskud til hunde og katte, som er baseret på mælk. Mælk indeholder mange næringsstoffer, som alle er vigtige for den optimale ernæring af nyfødte og spæde individer. Gennem tiden har man bemærket, at mælken også har en beroligende og afslappende effekt på nyfødte og spæde. Det har ført til nærmere undersøgelser af hvilke dele af mælken, som gav denne effekt. 
Produktionen af Zylkène er enkel. Der anvendes ingen kemikalier. Alpha-casozepin dannes når kasein fra komælk behandles med trypsin og herefter frysetørres.

 

Vigtige egenskaber ved Zylkène:
  • Fodertilskud til hunde og katte
  • Lavet ud fra komælk
  • Fremstillet uden brug af kemikalier
  • Indeholder ingen konserveringsmidler
  • Hypoallergent
  • Indeholder ikke laktose

Læs meget mere om Zylkéne på www.zylkene.dk


Stress reducerende foder:
Royal Canin Veterinary Diet Calm er specialudviklet til at hjælpe katte med at overkomme stressede situationer. 
Det kan f.eks være en god ide, at give killingen det ved ankomst til sit nye hjem (evt. blandet med killingekost, da det oprindeligt er lavet til voksne katte). 

Senere hen kan det med fordel anvendes i andre forudsigelig stressperiode (rejse, flytning, ankomst af baby, håndværkerarbejde el. lign.) 

Foderet indeholder trypsin hydrolysat og L-tryptofan, der begge har påviselig effekt på stress.

CALM skal anvendes over et forløb på 2 til 3 måneder. Dets totale sikkerhed gør det imidlertid muligt at bruge det igennem hele dyrets levetid, hvis det er nødvendigt. 

Foderet indeholder næringsstoffer, der understøtter en afbalanceret tarmflora og et sundt fordøjelsessystem.

Kombinationen af fibre letter passagen gennem tarmen og udskillelsen af hårboller gennem afføringen.

Foderet kan købes hos dyrlægen eller på www.zooplus.dk 
Posens størrelse er 2 kg. til 299 kr. eller 4 kg. til 475 kr.